Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród licznych opcji, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Typowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne dania włoskie
Makarony są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. o biance Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, tortellini, minestrone i liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film